Sterilizarea si dezinfectia - Proceduri obligatorii pentru mentinerea sanatatii optime

sterilizarea si dezinfectia
Se incarca... 14 vizualizari
Sterilizarea si dezinfectia - Proceduri obligatorii pentru mentinerea sanatatii optime

Sterilizarea si dezinfectia sunt doua concepte diferite, desi multa lume ar putea crede ca inseamna acelasi lucru. De fapt, pe cand sterilizarea este un proces eficient in totalitate, dezinfectia nu reuseste sa elimine toate microorganismele daunatoare. De regula, dezinfectia este un procedeu ce se efectueaza inaintea sterilizarii, fiind considerata o obligatie legala in spitale, clinici, saloane de infrumusetare, restaurante etc. 

Pe toate suprafetele exista bacterii si virusuri care pot sa afecteze sanatatea, dar murdaria poate fi indepartata cu ajutorul dezinfectiei si sterilizarii. In acest sens, este vital sa se cunoasca in amanunt cele doua concepte (dezinfectie si sterilizare), sa se inteleaga cand si cum se pot efectua acestea si sa se tina cont de o serie de recomandari importante pentru a mentine curatenia la standardele cele mai inalte, indiferent ca este vorba despre dezinfectarea mainilor sau despre dezinfectarea instrumentarului medical. 

 

Cuprins:

1. Sterilizarea - Informatii generale 

1.1. Ce este sterilizarea si cand trebuie efectuata?

1.2. Cum se realizeaza sterilizarea in unitatile sanitare?

2. Dezinfectia - Infomatii generale

2.2. Ce este dezinfectia si cand trebuie efectuata?

2.2. Cum se realizeaza dezinfectia in unitatile sanitare?

3. Idei si recomandari privind sterilizarea si dezinfectia

3.1. Recomandari privind dezinfectarea mainilor

3.2. Recomandari privind dezinfectarea si sterilizarea instrumentarului medical si stomatologic

 

Sterilizarea - Informatii generale

Sterilizarea este un procedeu important, pentru ca ofera posibilitatea mentinerii igienei in institutiile medicale si nu numai, mai ales atunci cand oamenii cu probleme de sanatate, cu imunitate scazuta sau cu diferite alergii ajung sa intre in contact cu aceste zone. Toata lumea stie faptul ca infectiile spitalicesti sunt extrem de grave si ca ar putea avea consecinte nefaste, dar ca pot fi prevenite printr-o igiena exemplara, care se refera la suprafete, la personal, dar si la instrumentarul medical folosit. 

 

1.1. Ce este sterilizarea si cand trebuie efectuata?

O definitie scurta a sterilizarii mentioneaza ca aceasta este un proces prin care sunt distruse formele vii de microorganisme. Acest procedeu este efectuat pentru a preveni raspandirea diferitelor boli, unele cu urmari foarte grave, dar si pentru a mentine igiena. Pentru a fi eficienta, sterilizarea va fi efectuata, de regula, intr-o autoclava cu abur sub presiune. Orice instrument care se doreste a fi steril va fi mai intai curatat si dezinfectat, apoi va urma programul de sterilizare. 

 

Momentul in care se va face sterilizarea depinde de trei factori: situatia, tipul de obiect si mediul. Daca este vorba despre instrumentarul medical, atunci sterilizarea este obligatorie dupa fiecare utilizare, pentru ca doar asa acesta va fi complet sigur pentru corpul uman. Daca se vrea sterilizarea obiectelor de uz personal sau a diferitelor suprafete din jur, acest procedeu este recomandat sa se faca periodic, in functie de gradul de expunere la diversi agenti patogeni.

 

Pentru realizarea sterilizarii se pot avea in vedere diferite metode, printre acestea putand fi enumerate: sterilizarea cu infrarosii, cu radiatii, chimica, prin filtrare, cu abur sub presiune, cu oxid de etilena. O alta clasificare se poate face dupa sursa oferita:

  • metode fizice: prin iradiere si prin caldura;
  • metode chimice: formolizare si sterilizare;
  • metode biologice: sulfamide si antibiotice.

 

1.2. Cum se realizeaza sterilizarea in unitatile sanitare?

Sterilizarea implica respectarea unor proceduri, controlul operatiunilor, asigurarea cerintelor specificate in lege, unitatile sanitare fiind obligate sa ofere tuturor un nivel ridicat de siguranta. Inainte de a trece la sterilizarea propriu-zisa, este vital ca toate obiectele sa fie curatate si dezinfectate. Serviciul de sterilizare va fi amenajat intr-un anumit spatiu. 

 

Sterilizarea se va face prin metode fizice (abur sub presiune), dar si prin metode combinate fizico-chimice (acestea se folosesc pentru instrumentarul care nu suporta autoclavarea). Este important ca in acest sens sa fie utilizate aparate autorizate si avizate, in conformitate cu legislatia, respectandu-se intocmai instructiunile de folosire, oferite de catre producatorul acestora, legate de temperatura, presiune si timpul de sterilizare. 

 

Sterilizarea va fi efectuata de un personal calificat, instruit in acest sens pentru a sti cum sa foloseasca aparatele intr-un mod corespunzator si eficient. De asemenea, este indicat ca instructiunile pentru fiecare aparat sa fie afisate, pentru a putea fi consultate rapid si usor. Orice defectiune aparuta la aparatele de sterilizare trebuie imediat remediata cu ajutorul tehnicianului autorizat. 

 

Exista diferite tipuri de sterilizate ce vor fi efectuate in mod diferit:

  • Autoclavarea

Instrumentele medicale (de exemplu, instrumentele chirurgicale) sunt expuse timp de 15-30 minute la temperaturi ridicate, umiditate si presiune;

  • Sterilizarea prin caldura uscata

Nu toate instrumentele pot trece prin autoclavare, ceea ce inseamna ca o parte dintre acestea, cum ar fi instrumentele medicale din sticla sau cele care contin plastic si lemn, vor fi expuse la o temperatura ridicata, dar fara umiditate;

 

  • Sterilizarea prin oxidare

Microorganismele sunt distruse cu peroxid de hidrogen sau cu acid peracetic, procedeul fiind ideal pentru intrumentarul medical care nu poate trece prin autoclavare sau sterilizare prin caldura uscata;

  • Sterilizarea prin radiere

Exista si instrumente care nu pot fi sterilizate cu niciuna dintre metodele prezentate mai sus, asa ca este utila sterilizarea prin iradiere, ce presupune folosirea radiatiei ionizante (raze gamma si raze X).

 

2. Dezinfectia - Informatii generale

Prevenirea bolilor si a infectiilor este vitala in societatea moderna, indiferent ca este vorba despre unitatile spitalicesti, cele de invatamant, restaurante, cantine, magazine etc. Astfel, se impune realizarea procedeului de dezinfectie, pentru a combate raspandirea in masa a bolilor transmisibile si prevenirea dezvoltarii germenilor patogeni. 

 

2.2. Ce este dezinfectia si cand trebuie efectuata?

Dezinfectia este o metoda de decontaminare cu rolul de a distruge microorganismele, dar care nu presupune si eliminarea sporilor bacterieni si a virusurilor lente. Procedeul este folosit, de regula, inainte de cel al sterilizarii, utilizandu-se diferite mijloace si se realizeaza atunci cand se doreste prevenirea raspandirii diferitelor boli sau infectii. Pentru o dezinfectie corecta si eficienta este vital sa se urmeze intocmai recomandarile autoritatilor, dar si pe cele ale specialistilor in domeniu, indiferent ca este vorba despre curatenie si menaj sau despre dezinfectarea unor spatii din spital, cabinetul stomatologic, salonul de infrumusetare etc. 

 

Exista diferite metode de dezinfectie:

  • prin mijloace fizice (spalare, actionare prin razele ultraviolete, prin ultrasunete, caldura, radiatii gama etc.);
  • prin mijloace chimice (diverse substante);
  • dezinfectie asociata (mijloace fizice si chimice). 

 

2.2. Cum se realizeaza dezinfectia in unitatile sanitare?

Pentru a preveni raspandirea virusurilor si a bolilor diverse se impune, in unitatile sanitare, folosirea dezinfectiei. Metoda se va alege tinandu-se cont de suprafata ce urmeaza a fi dezinfectata, scopul urmarit, caracteristicile agentilor patogeni etc. Exista o anumita succesiune logica a operatiunilor ce trebuie efectuate:

  • curatare mecanica (se sterge sau se spala suprafata, indepartandu-se diferitele resturi ce pot interfera cu actiunea substantelor dezinfectante);
  • aplicarea dezinfectantilor (acestia sunt alesi in functie de tipul de suprafata cu care vor intra in contact);
  • asigurarea timpului necesar pentru a avea efectul dorit (se aplica substanta si se lasa sa actioneze in functie de recomandarile producatorului, timpul putand varia in functie de cat de contaminata este suprafata cu pricina);
  • indepartarea substantelor dezinfectante de pe suprafete (este vorba despre clatirea cu apa curata, pentru a elimina urmele de substante);
  • aerisirea incaperii (aceasta operatiune se efectueaza pentru a nu exista urme de vapori, ce ar putea sa provoace diferite simptome neplacute oamenilor sau animalelor care intra in spatiul ce a fost dezinfectat). 

 

Alegerea substantelor dezinfectante trebuie sa se faca tinand seama de anumiti factori:

  • accesibilitate;
  • eficacitate;
  • lipsa de periculozitate;
  • nivelul de agresivitate fata de suprafata.

 

Pentru a se realiza optim dezinfectia este important sa se utilizeze aparate adecvate, cum ar fi aparatele cu actionare manuala si cele cu actionare electro-mecanica. Un exemplu pentru primele tipuri de aparate sunt pompele de diferite tipuri. Din randul aparatelor cu actionare electro-mecanica fac parte: vaporizatoarele, nebulizatoarele si pompele electromecanice.

 

3. Idei si recomandari privind sterilizarea si dezinfectia

 

Indiferent de locul in care se realizeaza cele doua procedee mentionate, este necesar sa se aiba in vedere produsele potrivite pentru sterilizare si dezinfectantii adecvati, in asa fel incat sa se obtina o igiena si o protectie la cel mai inalt standard. Produsele trebuie alese in asa fel incat sa aiba avizul Ministerului Sanatatii si sa le fie verificata si aprobata eficienta.

 

3.1. Recomandari privind dezinfectarea mainilor

Pentru o mentinere exemplara a curateniei, se impune dezinfectarea adecvata a mainilor, care trebuie sa se realizeze dupa un anume procedeu:

  • se folosesc concomitent apa si sapunul timp de cel putin 20 de secunde;
  • se clatesc mainile cu apa curata si se sterg cu un prosop, de preferat, de hartie;
  • daca nu exista apa si sapun la indemana, se va utiliza dezinfectantul de maini, pe baza de alcool, ce se va aplica pe toata suprafata acestora (substanta trebuie sa aiba cel putin 60% alcool).

 

3.2. Recomandari privind dezinfectarea si sterilizarea instrumentarului medical si stomatologic

Instrumentarul medical trebuie sa fie dezinfectat si sterilizat dupa fiecare folosire, asa ca personalul insarcinat cu aceste operatiuni trebuie sa cunoasca regulile dupa care trebuie realizate, pentru a preveni transmiterea infectiilor si pentru protejarea tuturor celor care intra in contact cu aceste obiecte. Indiferent ca este vorba despre sala de operatie, laboratoare medicale, cabinet stomatologic sau chiar salonul de cosmetica, este esential sa se realizeze dezinfectarea si sterilizarea suprafetelor in cele mai bune conditii. 

 

Cateva recomandari se impun in acest sens:

  • Pentru inceput, este vorba despre curatarea preliminara de diferite resturi, materii organice, ce se poate realiza cu o substanta ce contine enzime potrivite pentru indepartarea reziduurilor;

  • Urmeaza dezinfectarea cu ajutorul solutiilor de dezinfectare adecvate, ce exista pe piata si care trebuie folosite in conformitate cu indicatiile producatorului;

  • Cateva teste de verificare a dezinfectarii corespunzatoare sunt indicate, astfel incat sa se observe daca procedeul a fost sau nu eficient;

  • Sterilizarea instrumentarului medical se poate face cu abur, cu ultrasunete sau la pupinel;

  • In vederea unei sterilizari corecte sunt parcursi urmatorii pasi: se curata sub jet de apa, se introduce instrumentarul in spirit sau solutii dezinfectante, se spala pentru indepartarea solutiei, se impacheteaza instrumentarul in pungute speciale. 

 

Cea mai eficienta metoda de sterilizare este considerata autoclava sau sterilizatorul pe baza de abur sub presiune. Aceasta elimina toate formele de bacterii si de virusuri, chiar si sporii acestora. Astfel, pentru sterilizarea cutiilor, tavilor, instrumentarului medical, produselor de igiena, bandajelor si a altor obiecte utile, este obligatoriu de folosit autoclava, deoarece este sigura si eficace.

 

Cel mai popular tip de dezinfectare este cea chimica. Substantele chimice utilizate sunt diverse, evidentiindu-se diferiti dezinfectanti, cum ar fi cei pe baza de cloramina, compusi fenolici, aldehide, acide peracetic, peroxid de hidrogen, alcoolul etilic, alcoolul izopropilic, iodofori. Alte metode de dezinfectare sunt filtrarea si radiatiile ultraviolete. De retinut este faptul ca radiatiile UV nu elimina sporii, se propaga liniar si nu ajung in toate locurile potential afectate.

 

De asemenea, mai pot fi mentionate alte cateva recomandari despre sterilizarea instrumentarului medical:

  • flambarea este un procedeu imperfect de sterilizare si se utilizeaza astazi doar in conditii de urgenta;
  • incalzirea la rosu duce la o sterilizarea rapida si sigura, insa strica instrumentarul, asa ca se foloseste doar in anumite cazuri;
  • fierberea se utilizeaza doar in conditii de urgenta, deoarece prin fierbere apa nu reuseste sa distruga toti germenii si toate virusurile;
  • alcoolul nu se recomanda pentru a steriliza instrumentele medicale si chirurgicale, ci doar pentru urgenta;
  • razele ultraviolete se utilizeaza in completarea dezinfectiei chimice.

 

Procedurile se noteaza, de regula, intr-un registru, acolo unde se completeaza si alte date, cum ar fi produsul utilizat, concentratia folosita, data si ora la care a fost preparata solutia, ora la care s-a inceput procedura de dezinfectie, lista dispozitivelor medicale imersate, ora incheierii procedurii, numele si semnatura persoanei responsabile de efectuarea procedurii. 

 

Persoanele care se ocupa cu dezinfectia si sterilizarea vor folosi manusi si masca de protectie pe toata durata realizarii procedeelor. Dupa finalizarea lor, vor arunca manusile si masca intr-un container special, apoi vor trece la dezinfectarea mainilor in mod corespunzator.

 

In concluzie, pentru a lupta permanent impotriva virusurilor si bacteriilor si pentru mentinerea sanatatii la cele mai inalte cote este important sa se respecte toate regulile ce tin de dezinfectia si sterilizarea suprafetelor, indiferent ca este vorba despre curatenia casei sau despre dezinfectarea altor locuri din spitale, laboratoare, clinici, magazine, restaurante, saloane de infrumusetare etc.

Articole similare