Deschidere salon de infrumusetare - tot ce trebuie sa stii despre infiintarea firmei, locatie si utilarea spatiului

deschidere salon de infrumusetare
Se incarca... 15 vizualizari
Deschidere salon de infrumusetare - tot ce trebuie sa stii despre infiintarea firmei, locatie si utilarea spatiului

Daca doresti sa-ti transformi in realitate visul de a detine propriul salon de infrumusetare, primul pas este sa te documentezi asupra tuturor conditiilor de infiintare si sa-ti stabilesti de la bun inceput un plan bine pus la punct. Detinerea propriului salon poate fi o sursa constanta de venit si o oportunitate perfecta de a avea mai multa independenta financiara. Succesul afacerii depinde de cele mai mici detalii, de aceea acest articol iti va dezvalui cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le stii pentru deschiderea unui salon de infrumusetare.

Cuprins:

  1. Conditii de deschidere a unui salon de infrumusetare si actele necesare

    1.1. Ce iti trebuie pentru un salon de infrumusetare? Autorizatii necesare pentru o astfel de afacere

    1.2. Acte necesare pentru deschiderea unui salon de infrumusetare

  1. Infiintarea unui salon de infrumusetare - aparatura, mobilier si produse consumabile necesare

    2.1. Deschiderea unui salon de infrumusetare - pasi pe care trebuie sa-i urmezi

    2.2. Echipamente necesare pentru infiintarea unui salon

 

1. Conditii de deschidere a unui salon de infrumusetare si actele necesare

Daca te gandesti sa deschizi un salon de coafura, vei avea nevoie de un plan de afaceri eficient si de succes pentru a fi profitabil. Gasirea unei nise este si acesta un alt lucru de care trebuie sa tii cont deoarece te ajuta sa atragi o baza de clienti loiali. Insa, pentru a pasi cu dreptul in aceasta afacere, inainte de toate este important sa cunosti conditiile de deschidere ale unui salon de infrumusetare si care sunt actele necesare in tot acest proces. De asemenea, la fel de importante sunt si autorizatiile de care ai nevoie pentru demararea unei astfel de afaceri.

1.1. Ce iti trebuie pentru un salon de infrumusetare? Autorizatii necesare pentru o astfel de afacere

Printre conditiile de deschidere ale unui salon de infrumusetare se numara si obtinerea autorizatiilor. O astfel de afacere trebuie sa respecte norme legislative specifice, dar si de igiena. Aceste lucruri sunt importante si ulterior pentru a promova o imagine pozitiva a business-ului, care sa demonstreze profesionalismul si notorietatea.

 

Principalele autorizatii de care ai nevoie pentru deschiderea unui salon de infrumusetare sunt:

 

  • Codul CAEN specific activitatii
  • Autorizarea de functionare de la Registrul Comertului
  • Autorizatie de la Directia de Sanatate Publica. Pentru a primi certificarea conformitatii cu normele de igiena publica, ai nevoie de cerere si documente aferente specifice activitatii, dovada achitarii tarifului de certificare si memoriul tehnic prin care sunt descrise modalitatile de indeplinire a tuturor cerintelor.
  • In functie de marimea spatiului, autorizatie de la Inspectoratul Situatiilor de Urgenta
  • Obtinerea acordului de functionare de la primarie
  • Autorizatie pentru reclama luminoasa si licenta pentru difuzarea muzicii ambientale
  • Fiscalizarea casei de marcat, ceea ce inseamna ca aceasta trebuie sa fie trecuta in regim de lucru fiscal

 

Dupa obtinerea tuturor autorizatiilor din partea autoritatilor competente, va trebui sa afisezi in incinta unitatii informatii privind protectia consumatorilor sau documente referitoare la apararea impotriva incendiilor.

1.2. Acte necesare pentru deschiderea unui salon de infrumusetare

Inainte de demararea oricarei afaceri in Romania, trebuie sa detii o forma juridica care sa permita incasarea de bani si emiterea de bonuri fiscale si facturi. Ai posibilitatea sa infiintezi o Societate cu Raspundere Limitata (SRL) sau un PFA (Persoana Fizica Autorizata). Pentru a alege cea mai buna optiune pentru tine, trebuie sa stii ca cheltuielile de infiintare si de administrare ale unui PFA sunt mai mici iar aceasta forma juridica nu necesita angajarea unui expert contabil. In cazul unui SRL, contabilitatea este mai complexa, de aceea nu o poti tine singur ci trebuie sa apelezi la o firma specializata.

Dupa ce ai ales forma legala potrivita pentru tine, trebuie sa gasesti codul CAEN specific activitatii pe care urmeaza sa o desfasori. Pentru coafura si alte activitati de infrumusetare, codul este 9602, in aceasta clasa fiind incluse aranjare, tuns, coafat, vopsit, spalarea parului, ondulat, indreptat si altele asemanatoare, plus masaj facial, manichiura, pedichiura si activitati de machiaj. Acelasi cod este potrivit si pentru saloanele de infrumusetare dedicate barbatilor, cuprinzand si barbieritul si aranjarea barbii.

 

Urmatorul pas pentru infiintarea unui salon de infrumusetare este sa stabilesti numele si sa depui dosarul cu toate actele necesare la Registrul Comertului. Iata care sunt acestea:

 

  • Cererea de inregistrare si anexa - este un formular pe care il gasesti chiar la ONRC prin care soliciti inregistrarea si autorizarea functionarii firmei.
  • Rezervarea de nume - prin aceasta stabilesti numele firmei.
  • Anexa 2 - Declaratie pe propria raspundere cu privire la autorizarea activitatii.
  • Dovada sediului social - pentru acest lucru ai nevoie de un contract de inchiriere sau de comodat prin care este stabilit sediul firmei.
  • Actul constitutiv - este un document obligatoriu deoarece prevede modul si conditiile de functionare ale firmei. De asemenea, in el este specificata denumirea, asociatii, sediul, codurile CAEN, capitalul social, cat detine fiecare asociat, administratorul, dar si prevederi precum atributiile administratorului, modul in care se iau hotararile si altele. Atunci cand apar schimbari in firma, Actul Constitutiv trebuie actualizat.

 

Actele necesare pentru deschiderea unui salon de infrumusetare pot fi depuse chiar de tine sau poti imputernici o alta persoana printr-o procura notariala.

Infiintarea unei astfel de afaceri nu este un proces usor deoarece toti pasii prevazuti in lege trebuie respectati. Insa tot efortul merita iar daca oferi servicii de calitate, rezultatele nu vor intarzia sa apara, devenind in scurt timp un business plin de satisfactii.

2. Infiintarea unui salon de infrumusetare - aparatura, mobilier si produse consumabile necesare 

Industria de frumusete si de moda se dezvolta rapid deoarece oamenii acorda din ce in ce mai multa atentie aspectului lor. Prin urmare, saloanele de infrumusetare sunt extrem de  populare in randul femeilor, dar si al barbatilor. Dar pentru a atrage clienti, trebuie sa oferi servicii impecabile si sa acorzi atentie echipamentelor si produselor consumabile pe care le folosesti. Bineinteles, trebuie sa respecti cu sfintenie toate normele de igiena si curatenie atat in ceea ce priveste instrumentarul, cat si in ceea ce priveste asigurarea curateniei si a unui climat optim in salon.

2.1. Deschiderea unui salon de infrumusetare - pasi pe care trebuie sa-i urmezi

Pentru a deschide un salon de infrumusetare, este important sa pui la punct cateva lucruri esentiale:

 

  • Defineste conceptul salonului pentru a sti ce servicii si ce stil de servire sa le oferi clientilor tai. Conceptul trebuie sa se reflecte si in numele salonului, in design si in decor.
  • Creeaza un plan de afaceri solid. Planul de afaceri al unui salon trebuie sa puna bazele tuturor operatiunilor pe care urmeaza sa le desfasori. Asigura-te ca vei include o descriere a companiei, o analiza a industriei, o analiza a pietei tinta, un esantion de servicii, un plan de marketing, o strategie de management, dar si un plan financiar.
  • Selecteaza locatia potrivita. Vizibilitatea si traficul pietonal sunt doi factori importanti pe care trebuie sa-i iei in considerare atunci cand selectezi spatiul in care urmeaza sa iti desfasori activitatea. Ideal ar fi sa deschizi salonul intr-o zona centrala sau cat mai aproape de magazine si centre comerciale si sa existe locuri de parcare in apropiere. De asemenea, este important sa evaluezi dimensiunea si forma interioara pentru a decide daca se potriveste planului tau de afaceri.
  • Comanda echipamentele potrivite pentru salon. Fa o lista cu ceea ce ai nevoie in functie de specificul activitatii. Aici poti include produse de coafor, produse pentru manichiura si pedichiura, accesorii de machiaj si altele.
  • Angajeaza personal calificat si instruit. Procedurile cosmetice efectuate de angajatii necalificati pot cauza probleme de sanatate clientilor. Si in cazul acestei etape o lista cu numarul de personal de care ai nevoie iti va fi de folos. De asemenea, ar trebui sa te gandesti daca te decizi sa folosesti solutii software de salarizare sau sa le procesezi singur.
  • Descrie-ti oferta si serviciile pe care le oferi. Pentru ca serviciile reprezinta o piesa centrala a salonului, ele trebuie sa reflecte conceptul si marca ta. Descrierea serviciilor este si un instrument de marketing puternic care te poate ajuta sa atragi noi clienti.
  • Concepe un plan de marketing. Atunci cand te decizi sa deschizi un salon de infrumusetare este important sa dezvolti si un plan de marketing care sa duca la cresterea notorietatii, sa aduca noi clienti si sa creeze un public fidel. Poti folosi diverse tactici de marketing, inclusiv social media sau o mica petrecere de deschidere care sa atraga atentia.

 

Finantele sunt un alt lucru extrem de important atunci cand vrei sa deschizi un salon de infrumusetare. Scopul unei astfel de afaceri este de a fi profitabila cat mai repede posibil, dar trebuie sa iei in calcul si costurile de infiintare, precum si costurile fixe care se vor inregistra lunar. Printre acestea se numara chiria, asigurari, utilitati, echipamente, costurile cu forta de munca, publicitatea si marketingul.

2.2. Echipamente si consumabile necesare pentru infiintarea unui salon

Dupa deschiderea firmei si gasirea spatiului potrivit, urmeaza etapa in care trebuie sa achizitionezi mobilierul si echipamentele potrivite. Acestea reprezinta o mare parte din costurile de pornire ale afacerii, de aceea este important sa gasesti aparatura pentru coafor la preturi accesibile si sa-ti faci o lista cu toate cele necesare pentru salonul tau. Numarul de echipamente de care ai nevoie depinde de marimea salonului si de numarul de angajati.

Pentru a deschide un salon de infrumusetare de succes trebuie sa dispui de diverse echipamente si consumabile:

 

  • Mobilier pentru salonul de infrumusetare: scaune, canapele, receptie
  • Tehnica de calculator si software
  • Instrumente, consumabile si alte echipamente de infrumusetare
  • Statii de salon care includ scaun rotativ, oglinda si spatiu de depozitare pentru produsele de coafura si styling
  • Statii de samponare cu un scaun, bol si spatiu de depozitare pentru produse
  • Dulapuri pentru organizarea prosoapelor, a produselor de ingrijire, dezinfectantilor sau a altor articole de specialitate
  • Pentru zona de cosmetica - masa, dulap, incalzitor de ceara, vaporizator
  • Pupitru de receptie, canapea, masa si scaune pentru zona de asteptare, calculator, casa de marcat

 

Alte produse necesare pentru demararea unui salon de infrumusetare sunt:

 

Dotarea salonului de infrumusetare depinde si de tipul de servicii oferite. Poti include in oferta cosmetica, epilare, masaj, manichiura, coafura sau chiar SPA. Ideal ar fi sa incepi cu un numar mai restrans de servicii daca vrei sa reduci costurile de deschidere si te dezvolti pe parcurs intr-un salon de infrumusetare multifunctional. Astfel, vei pune bazele unei afaceri profitabile si prospere.

 

Nu uita de faptul ca personalul pe care il angajezi trebuie sa aiba cursuri de calificare in acest domeniu pentru a avea certitudinea ca-si vor face meseria in mod corespunzator. Pe langa competentele profesionale pe care trebuie sa le aiba, angajatii trebuie sa cunoasca si sa respecte toate normele de igiena si curatenie. Printre acestea se numara:

  • Dezinfectarea mainilor sau spalarea acestora cu sapun antibacterian inainte de a realiza o procedura
  • Sterilizarea echipamentelor care nu sunt de unica folosinta conform normelor SANEPID
  • Aruncarea desurilor in mod corespunzator, acordand atentie deseurilor periculoase
  • Asigurarea curateniei in spatiul de lucru cu clientii si in grupurile sanitare

 

Este foarte important sa creezi o atmosfera curata, sigura si relaxanta, in care clientii se pot bucura de servicii prompte si profesionale. Asigura-te ca prospoapele si alte echipamente sunt spalate, igienizate si fara mirosuri. Astfel, clientii vor avea incredere ca produsele si instrumentele pe care le folosesti sunt de calitate superioara si sigure. Creeaza in cadrul salonului o atmosfera relaxanta printr-un iluminat corespunzator, o muzica ambientala placuta si alte elemente care sa creeze o atmosfera frumoasa.

 

In concluzie, deschiderea unui salon de infrumusetare este o idee excelenta de business profitabil iar investitia pe care o presupune poate fi recuperata in scurt timp daca oferi servicii de calitate si tii cont de toate normele de igiena si curatenie. Visul de a avea propria afacere in domeniul frumusetii poate fi implinit cu un plan bine pus la punct care sa includa tot ceea ce iti trebuie pentru deschiderea unui salon de infrumusetare, de la acte si autorizatii pana la echipamente si consumabile necesare.

 

Articole similare