Glucoza este un cuvant de origine greceasca – glycos – care inseamna „dulce”. Este un tip de zahar obtinut din alimentele consumate, folosit de organism pentru a produce energie necesara functionarii celulelor.
Glicemia reprezinta concentratia glucozei in sange si reflecta echilibrul metabolic al organismului. In cele ce urmeaza, prezentam ce este glicemia, care sunt valorile normale in functie de varsta si conditia de sanatate, precum si importanta mentinerii acesteia in limite optime.
Ce reprezinta glicemia si de ce este importanta monitorizarea ei?

Glicemia reflecta concentratia de glucoza prezenta in sange, glucoza fiind principala sursa de energie a organismului, obtinuta in special din carbohidratii pe care ii consumam. Nivelul glicemiei este reglat cu ajutorul insulinei, un hormon secretat de pancreas.
Monitorizarea glicemiei este importanta pentru:
-
Detectarea timpurie a diabetului zaharat sau a prediabetului.
-
Evaluarea eficientei tratamentului la persoanele diagnosticate cu diabet.
-
Intelegerea impactului dietei si al activitatii fizice asupra nivelului de glucoza din sange.
-
Prevenirea complicatiilor asociate cu dezechilibrele glicemice.
Niveluri constant ridicate ale glicemiei pot indica diabet si pot conduce la complicatii pe termen lung, cum ar fi afectiuni cardiovasculare, renale sau probleme de vedere. Invers, un nivel prea scazut al glicemiei (hipoglicemie) poate determina simptome acute precum ameteli, confuzie sau chiar pierderea starii de constienta. Prin urmare, mentinerea unui echilibru al glicemiei este vitala pentru sanatatea generala.
Glicemia poate fi masurata prin diverse metode, cele mai uzuale fiind:
-
Glucometrul: un dispozitiv portabil care permite masurarea glicemiei rapida a glicemiei dintr-o picatura de sange prelevata din deget.
-
Analize de laborator: probe de sange venos analizate in laborator.
-
Sisteme de monitorizare continua a glicemiei (CGM): dispozitive care monitorizeaza glicemia in timp real.
Frecventa monitorizarii glicemiei variaza in functie de starea de sanatate a fiecaruia. Persoanele cu diabet trebuie sa isi verifice glicemia conform recomandarilor medicale, in timp ce persoanele sanatoase pot efectua teste periodice, mai ales daca prezinta factori de risc pentru diabet.
Care este glicemia normala in functie de varsta? - Valori recomandate la copii, 50, 60 si 70 de ani

Nivelul glucozei in sange poate varia in functie de:
-
varsta persoanei;
-
tipul de alimentatie;
-
starea generala de sanatate;
-
nivelul de activitate fizica;
-
predispozitia genetica;
-
tratamentele urmate;
-
stresul sau oboseala acumulata;
-
momentul zilei in care se efectueaza testarea – dupa masa valorile pot creste temporar.
Valorile normale ale glicemiei la adulti
In mod obisnuit, pentru persoanele adulte sanatoase, nivelul glicemiei se incadreaza in urmatoarele intervale:
-
Pe nemancate: intre 70 si 99 mg/dl;
-
Inainte de masa: intre 70 si 99 mg/dl;
-
La 1–2 ore dupa masa: sub 140 mg/dl;
-
La culcare: intre 100 si 140 mg/dl.
Pentru persoanele diagnosticate cu diabet, valorile tinta pot fi usor diferite, in functie de recomandarea medicului curant.
Valorile normale ale glicemiei la femeile insarcinate
In sarcina, monitorizarea glicemiei este importanta pentru sanatatea mamei si a fatului. Valorile considerate normale sunt:
-
Inainte de masa: intre 69 si 75 mg/dl;
-
La 1–2 ore dupa masa: intre 105 si 108 mg/dl.
In cazul unui diagnostic de diabet gestational sau diabet preexistent, valorile tinta sunt stabilite individual si pot varia in functie de starea generala a pacientei.
Valorile normale ale glicemiei la copiii diabetici
Pentru copiii diagnosticati cu diabet, intervalele tinta ale glicemiei difera in functie de varsta:
-
Copii sub 6 ani: intre 80 si 100 mg/dl pe nemancate;
-
Copii intre 6–12 ani: intre 80 si 180 mg/dl pe nemancate;
-
Adolescenti intre 13–19 ani: intre 70 si 150 mg/dl pe nemancate.
Inainte de masa, valorile se pot incadra intre 90 si 180 mg/dl, iar dupa masa pot ajunge in jurul valorii de 150 mg/dl, in functie de recomandarile medicului.
Atentie! Informatiile prezentate au rol orientativ. Pentru o evaluare corecta si un plan de tratament personalizat, consultati medicul specialist.
Cum se masoara glicemia si ce presupune pregatirea corecta pentru testare?
Masurarea glicemiei se face fie aleatoriu, fie in conditii controlate – pe stomacul gol (a jeun) sau dupa masa (postprandial), rezultatele fiind analizate in contextul riscului de aparitie a diabetului sau al monitorizarii unei forme deja diagnosticate. Testarea se efectueaza la recomandarea medicului si implica recoltarea de probe specifice.
Se pot analiza urmatoarele tipuri de probe:
-
Glucoza plasmatica sau serica a jeun – obtinuta dupa un repaus alimentar de minimum 8 ore;
-
Glucoza determinata la 2 ore postprandial – utila in evaluarea tolerantei la glucoza;
-
Glucoza serica/ plasmatica recoltata aleatoriu – fara legatura cu ora ultimei mese;
-
Glucoza recoltata in cadrul testului de toleranta la glucoza – realizata dupa administrarea orala a 75 g de glucoza.
In general, pentru screeningul diabetului se recomanda glicemia a jeun din sange venos.
Persoanele cu diabet isi monitorizeaza regulat glicemia cu ajutorul glucometrului – aparat destinat uzului individual, care afiseaza valoarea glicemiei in cateva secunde, folosind o picatura de sange capilar. In completare, hemoglobina glicata (HbA1c) poate fi testata de cel putin doua ori pe an pentru a evalua media glicemiei din ultimele 2-3 luni, cu mentiunea ca aceasta analiza nu poate inlocui masuratorile zilnice. In acest caz, sunt utilizate seringi speciale pentru analize medicale.
Frecventa testarii difera in functie de context:
-
Persoanele sanatoase sub 45 de ani: testare doar la recomandarea medicului;
-
Dupa 45 de ani: testare o data la trei ani;
-
Diabet tip 1 (adulti): de minimum doua ori pe zi;
-
Diabet tip 1 (copii): cel putin patru teste zilnice;
-
Diabet tip 2 cu tratament: frecventa stabilita in functie de schema terapeutica;
-
Diabet gestational: testare pe nemancate, inainte de mese si la o ora dupa mese, mai ales daca se administreaza insulina.
Care sunt cauzele si simptomele glicemiei crescute si scazute?
Nivelul glicemiei poate creste sau scadea in functie de mai multi factori, iar monitorizarea acestora este esentiala pentru mentinerea sanatatii.
Cauzele glicemiei ridicate (hiperglicemie)
Cresterea nivelului de glucoza in sange poate fi provocata de:
-
Diabet zaharat (tip 1 sau tip 2) necontrolat;
-
Consumul mare de carbohidrati simpli;
-
Stres fizic sau emotional;
-
Administrarea unor medicamente, precum corticosteroizii;
-
Infectii sau boli acute;
-
Afectiuni endocrine sau pancreatice;
-
Sedentarism si lipsa activitatii fizice;
-
Exces ponderal sau obezitate.
Simptomele hiperglicemiei sunt:
-
Sete excesiva si urinare frecventa;
-
Oboseala marcata;
-
Vedere incetosata;
-
Vindecare lenta a ranilor;
-
Foame persistenta;
-
Uscaciunea pielii si a gurii;
-
Greață si varsaturi;
-
Respiratie cu miros fructat (cetoacidoza);
-
Confuzie si iritabilitate.
Cauzele glicemiei scazute (hipoglicemie)
Scaderea valorilor glicemiei poate fi cauzata de:
-
Doze prea mari de insulina sau antidiabetice orale;
-
Sarirea meselor sau intarzieri alimentare;
-
Activitate fizica intensa fara adaptarea tratamentului;
-
Consumul de alcool pe stomacul gol;
-
Afectiuni precum insulinomul (tumora pancreatica);
-
Diete restrictive in carbohidrati;
-
Afectiuni hepatice sau renale.
Simptomele hipoglicemiei sunt:
-
Tremuraturi si transpiratii reci;
-
Palpitatii si neliniste;
-
Confuzie si dificultati de concentrare;
-
Ameteli si slabiciune;
-
Senzatie brusca de foame;
-
Vedere neclara;
-
Cefalee;
-
Paloare;
-
Iritabilitate si modificari de dispozitie.
Ce inseamna o glicemie de 128 sau 130 mg/dl?
O valoare a glicemiei de 128 sau 130 mg/dl, masurata pe nemancate, este peste limita normala si poate indica o stare prediabetica sau diabet, daca este confirmata prin teste repetate. Valorile normale a jeun ar trebui sa fie sub 100 mg/dl. Intervalul 100–125 mg/dl sugereaza prediabet, iar peste 126 mg/dl poate fi criteriu de diagnostic pentru diabet.
In cazul in care observi in mod repetat valori ridicate, este recomandat sa te adresezi unui medic. Investigatiile suplimentare si modificarile stilului de viata – alimentatie echilibrata, activitate fizica si reducerea stresului – pot contribui la mentinerea valorilor glicemiei in limite normale.
Diabetul si glicemia
Cand nivelul glicemiei depaseste limitele fiziologice, poate indica prezenta diabetului zaharat, o afectiune metabolica cronica. Diagnosticul se bazeaza pe analize specifice si trebuie stabilit de medic.
Factorii care pot contribui la aparitia diabetului includ:
-
Istoric familial de diabet (predispozitie genetica);
-
Obezitatea, in special cea abdominala;
-
Lipsa activitatii fizice regulate;
-
Alimentatia hipercalorica, bogata in carbohidrati rafinati si grasimi nesanatoase;
-
Varsta peste 45 de ani, cu risc in crestere odata cu inaintarea in varsta;
-
Sindromul de ovare polichistice (la femei);
-
Hipertensiunea arteriala si dislipidemia (valori crescute ale colesterolului si trigliceridelor);
-
Diabetul gestational in antecedente;
-
Utilizarea cronica a unor medicamente (precum corticosteroizi sau antipsihotice);
-
Afectiuni endocrine sau metabolice care influenteaza secretia sau actiunea insulinei.
-
Diabet zaharat de tip 1
Are cauze autoimune: sistemul imunitar ataca si distruge celulele beta pancreatice care produc insulina. Factorii declansatori pot include predispozitia genetica si anumiti agenti virali. Debutul este, de obicei, brusc si apare la copii, adolescenti sau adulti tineri.
-
Diabet zaharat de tip 2
Apare ca urmare a unei combinatii intre rezistenta la insulina si deficitul progresiv al productiei pancreatice. Factorii majori implicati includ excesul ponderal, sedentarismul si predispozitia genetica. Debutul este lent, iar simptomele pot lipsi in stadiile incipiente.
-
Diabet gestational
Se dezvolta in timpul sarcinii, ca urmare a modificarilor hormonale care induc rezistenta la insulina. Desi este, in general, tranzitoriu, necesita monitorizare atenta, deoarece poate afecta evolutia sarcinii si poate creste riscul de diabet de tip 2 ulterior.
Ce masuri pot fi luate pentru a mentine glicemia in limite normale?

O alimentatie echilibrata, combinata cu miscare regulata si un stil de viata sanatos, poate contribui semnificativ la mentinerea valorilor normale ale glicemiei in sange.
Pentru reglarea glicemiei, se recomanda:
-
Mese regulate, fara salt peste mese;
-
Consumul de legume, fructe si cereale integrale, bogate in fibre;
-
Reducerea alimentelor bogate in zahar si grasimi saturate;
-
Controlul portiilor, pentru evitarea supraalimentarii;
-
Evitarea bauturilor indulcite si a sucurilor concentrate;
-
Inlocuirea gustarilor procesate cu optiuni sanatoase;
-
Limitarea consumului de alcool.
Activitatea fizica regulata este un alt factor important. Se recomanda:
-
Minimum 30 de minute de miscare zilnic (mers, ciclism, gimnastica usoara);
-
Evitarea sedentarismului, inclusiv in activitatile zilnice obisnuite;
-
Monitorizarea greutatii corporale, pentru prevenirea excesului ponderal.
Pentru persoanele cu risc crescut sau deja diagnosticate cu diabet, este esentiala si:
-
Monitorizarea periodica a glicemiei, conform recomandarilor medicului;
-
Respectarea tratamentului prescris, daca este cazul;
-
Consultul medical periodic, pentru evaluarea generala a starii de sanatate.
In concluzie, nivelul glicemiei poate varia in functie de dieta, efortul fizic, stres si alti factori externi. Daca aceste fluctuatii sunt frecvente sau aveti peste 45 de ani, este recomandata o evaluare de specialitate. In lipsa unei afectiuni diagnosticate, respectarea unei diete sanatoase si a unui regim de viata echilibrat ramane principala forma de preventie pentru mentinerea glicemiei in limite normale pe termen lung.
Disclaimer! Acest articol are scop strict informativ si nu inlocuieste consultul medical de specialitate. Pentru evaluarea starii de sanatate si stabilirea unui plan de tratament adecvat, adreseaza-te intotdeauna unui medic.
Referinte:
-
https://www.diabetes.org/healthy-living/medication-treatments/blood-glucose-testing-and-control/checking-your-blood-glucose;
-
https://www.diabetesselfmanagement.com/managing-diabetes/blood-glucose-management/blood-sugar-chart/;
-
https://diabetesjournals.org/care/article/43/Supplement_1/S66/30598/6-Glycemic-Targets-Standards-of-Medical-Care-in;
-
http://www.niddk.nih.gov/health-information/diabetes/overview/managing-diabetes/know-blood-sugar-numbers;
-
http://www.healthline.com/health/diabetes/types-of-diabetes#prevention;
-
http://www.cdc.gov/diabetes/managing/manage-blood-sugar.html.
Sursa foto: pexels.com


RO
EN
BG
HU
FR
DE





















